nikey

Wij leven met- en zijn afhankelijk van een als piramidespel bedacht “geldsysteem”: De basis moet voortdurend groeien om de top te voeden. Maar sinds 2008 moesten de banken de buffers vergroten en dat doen ze door minder uit te lenen: Oeps, met minder kredietverstrekking krimpt de basis van het piramidespel.

De geld-uit-niets lacterende moeder van de wereldwijde mafia capo di tutti capi is de 100% private Federal Reserve (Fed), de enige instantie die geld voor de internationale markten schept uit het filosofisch perfecte niets, zonder dekking, zonder controle. Dat maakt de Fed de eigenaar van de wereld en dat laten ze ongegeneerd zien. Ze kopen alles op wat ze willen onder het mom “stimulus”. De Fed verergert de crisis, verstoort de markten, veroorzaakt meer werkloosheid, verhongert tot aan de dood toe de door hen kunstmatig gecreëerde armen van deze wereld en pleegt sabotage van de hoogste orde tegen de hele planeet.

Toen na september 2008 de economie begon abrupt begon te krimpen voelde de Fed zich geroepen om de economie te “redden” door enorme hoeveelheden geld te scheppen: uit het niets, zonder dekking, zonder controle van buiten af, en volledig in het geheim. Het is sinds 2008 aan het blazen in een barstende geldbubbel om de schijn te geven dat de bubbel niet is geklapt. Maar hierdoor geeft de Fed ook impliciet toe: zij houden een privaat piramidespel gaande… met een “programma” dat “QE” heet, dat staat voor Quantitative Easing (monetaire verruiming). Vanaf 2009 is de Fed de rente tussen 0,00% en 0,25% geweest. En wat was het effect op de fysieke economie van nieuwe kredieten voor extreem lage rente? Het effect was NULkommaNUL , de fysieke economie is aan het uitsterven!!! Hoe kan dat? Wel het is niet voor niets dat:

de Fed 100% privaat is

de Fed aandeelhouders de grootste “investeerders” van de wereld zijn (lees gerust de beurshaaien)

de Fed het privilege heeft om geld met het inkloppen van digitale cijfers op de computer te definieren

de Fed in absolute vrijheid en zonder audits mag handelen

de Fed in het absolute geheim functioneert

de QE betekent voor “Wall Street” (de beurswereld) enorme verrijking en voor de Main Street (fysieke economie) verpaupering.

Per geval bepaalt de Fed zelf naar eigen dunk aan wie, hoeveel geld, voor hoeveel tijd en voor hoeveel rente verstrekt wordt. En het blijkt dat de Fed geen cent gestopt heeft in de fysieke economie die door de kredietkrimp stervend is sinds september 2008. De Fed geeft kredieten aan de financiële sector (speculanten als Goldman Sachs) en vooral aan de eigen aandeelhouders (een daarvan is… Goldman Sachs). De QE bedragen gaan in tientallen biljoenen naar een wereld BBP van ongeveer 70 biljoen. Omdat het QE geld geen dekking heeft in de fysieke economie “stimuleert”dit nieuw geld prijsstijgingen, ondanks het feit dat er geen schaarste heerst. Het haalt de grondstoffenmarkten uit balans en blaast de beursindexen tot voorbij de grenzen van de Melkweg want de speculanten doen wat ze altijd doen: Zich verrijken ten koste van alles en iedereen. Wat

kunnen deze “investeerders” doen met tientallen biljoenen nieuw uit het niet en plots verschenen geld? Een fabriek kopen? Hmm, onzekere economische tijden. Een agrarisch bedrijf kopen? Hmm…

Neen, de fysieke economie is al lang niet meer interessant voor de eigenaren van de wereldwijde geldmachine. Een mooie parkeerplaats voor het QE geld blijkt steeds weer, is de beurs: dat heet “investeren”. Hoe meer geld op de beurs bij relatief gelijkblijvende hoeveelheid aandelen des te hoger de koersen, want ja, zo werkt een “vrije markt” alweer (voor wie biljoenen uit het niets in zijn hand heeft).

De oorspronkelijke rationaliteit van het investeren op de beurs is dat men geld van het publiek verzamelt om een onderneming op te richten of uit te breiden om later dividend van de krijgen. Maar vandaag gaat het louter om speculeren, de dividenduitkering is een marginale reden om een aandeel te kopen. Wereldwijd was de gemiddelde tijd dat een beursaandeel in portefeuille blijft 22 minuten. Laten we bijvoorbeeld naar het aandeel Koninklijke DSM kijken en de “rationaliteit” proberen te begrijpen waarom een “investeerder” zo iets zou willen kopen :

Jaar 2011   2012   2013   2014  
Koers-winstverhouding  7,38   27,26   36,41   60,29  
Koers einde boekjaar 35,85   45,79   57,16   50,64  

Bij Koers-winstverhouding lezen wij dat in 2011 € 7,38 aandeelwaarde nodig was om € 1,00 winst te behalen.

In 2014 was dat € 60,29. En toch is de koers spectaculair gestegen van € 35,85 in 2011 naar € 50,64 einde 2014.
Dus in 3 jaar tijd om € 1,00 winst te maken zijn de kosten met € 52,91 gestegen – een stijging van 717% !!!.
En toch stijgt de koers met € 14,79 – een stijging van 41%.
Waar komt het geld vandaan om het verschil van €14,79 te dekken terwijl het rendement per Euro (of Dollar) zo sterk aan het verwateren is (het DSM fysieke economie component interesseert niemand meer)?
Het antwoord luidt: de aanwezigheid in de “markt” van (de Fed aandeelhouders/ Fed bevriende speculanten met ) nieuwe biljoenen dollars die geen dekking hebben in de reële wereld.
De speculanten aan de top bedienen hun eigen geldmachine om de beurzen te bespelen.

Een andere klasse “beleggers” zijn de naïevelingen die de rooskleurige verhalen van de mainstream media geloven en met geleend geld denken voor winst te “beleggen.
Het in een luchtbel ingelegde geleend geld zal het drama op de dag van de echte crash een bijzondere dimensie geven.

Het schijnt dat met een Fed rente tussen 0,00% en 0,25% de beurs niet kan vallen.
En toch… hoe veel koerswaarde zou te veel zijn om € 1,00 winst te maken als zelfs € 60,29 niet te veel is?
“Wat de gek er van vindt!” De rente is al zo laag sinds 2009 en het moment dat het weer moet gaan stijgen is steeds moeilijker uit te stellen door de Fed.
Als dat moment komt, u raadt het al, dan gaat de beurs de hele stijging sinds 2009 weer inleveren.
Dat maakt de “beleggers” zo nerveus… behalve de beurshaaien die Fed aandeelhouders zijn: ze weten immers vooraf precies wat en wanneer gaat gebeuren want ze zijn mede beslissers over de rente binnen hun eigen zo “onafhankelijke” Federal Reserve.

Nu is het zo dat de beurs een tikje kreeg afgelopen maandag 24 augustus 2015.
Toen moest de rookgordijnfabriek, mist en verwarring verspreidingsmachine van de mainstream media ingrijpen.
Van de mooie verhalen over hoe goed het gaat met de “aantrekkende” economie, en hoe belonend het is om je geld in de beurs te steken, moest een bliksemafleider gevonden worden zodat de aandacht van de kleine belegger afgeleid wordt van de door de Fed in de beurzen torenhoog geblazen, gebakken lucht.

En deze keer is voor de beurskrach als schuldig bevonden… tatataaa: “CHINA“.
http://www.nu.nl/beurs/4112717/waarom-financiele-markt-heftig-reageert-chinese-beursval.html

Maar de beurzen zijn wereldwijd volgepompt met fictief geld en zit er zoveel gebakken geldlucht in de koersen… dat het is alsof je een huis koopt van een aannemer die bij de bouw het cement vervangen heeft met zand, het huis staat totdat de eerste zware vrachtwagen langs rijd, de grond trilt, het huis stort in… en de aannemer geeft de schuld aan het verkeer in de buurt.

Wie alleen de mainstream media volgt weet immers minder dan iemand die helemaal geen media volgt.