ik en hondDelen met anderen
‘Als ik zo veel kennis over dieren heb, waarom zou ik die dan niet delen met anderen?’ Deze gedachte bracht Henny van Rij 3 jaar geleden op het idee om al haar in boeken, studie, hobby en op het werk opgedane kennis over de relatie tussen mens en dier te bundelen en daarmee het virtuele Dierenmuseum te bouwen.
Henny is al haar hele leven met dieren bezig. Zowel privé als professioneel: ze heeft drie katten en maakt graag reizen naar andere delen van de wereld om dieren in hun eigen omgeving te zien. Daarnaast is ze deskundige op het gebied van dierenwelzijn en dierethiek.

Man’s best friend?
Mickey2Wat haar vooral bezighoudt is de vraag waarom we zo met dieren omgaan zoals we doen: we houden van dieren; dieren zijn soms onze beste vriend – kijk maar naar honden, katten en paarden – maar we eten ze met net zoveel gemak op. En we meppen ze dood. En we gebruiken ze voor allerlei culturele uitingen of religieuze rituelen. En ook dat is weer heel verschillend in elk land of werelddeel, of in verschillende periodes in de geschiedenis.
Met het Dierenmuseum biedt Henny niet alleen informatie over de dierenwereld maar wil ze ook anderen laten nadenken over hun eigen relatie met dieren.

LevenIMG_9816
‘Mijn favoriete spreuk is er één van Albert Schweitzer’, zegt Henny. ‘Hij luidt: “ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil”. En ik vind hem juist zo mooi omdat het erover gaat dat we allemaal in de kern willen leven, en wij mensen kunnen dat zelf bepalen. Maar dieren niet. En wat geeft ons het recht om over het leven van anderen, mensen of dieren, te beslissen. Dat is een vraag die me bezighoudt.

Dieren Film Festival
Poster Dieren Film FestivalDie behoefte om ook anderen aan het denken te zetten over de relatie mens-dier speelde een rol bij haar idee om een dierenfilmfestival te organiseren. Een idee dat ze maar eens voorzichtig mailde naar het Filmhuis Den Haag om te polsen of ze geïnteresseerd waren. Binnen een kwartier kwam de reactie: ‘wat een leuk idee, zullen we praten?’.
En zo kwam vorig jaar het eerste Dieren Film Festival tot stand, een ééndaags festival in Den Haag met films voor volwassenen en kinderen. Ze gaan allemaal over de relatie tussen mensen en dieren en hebben als gemeenschappelijk kenmerk: ‘je moet er wel met een positief gevoel uit gaan’. Henny wil niet moraliseren, niet doemdenken, maar vooral aan het denken zetten. Het Dieren Film Festival was in 2014 een succes en daarom wordt ook dit jaar weer, op de dag voor Dierendag – 3 oktober 2015 – een dierenfilmfestival georganiseerd. Met als thema: ‘man’s best friend’.

Nog een nieuw ideetje uit de dierenkoker: de dierenkunstroutes. Henny heeft een route ontworpen in Nootdorp en nu is ook de dierenkunstroute in het centrum van Den Haag nét op tijd klaar om tijdens het filmfestival ‘gelanceerd’ te worden. De kunstroute laat zien welke dierenbeelden en –ornamenten in de Haagse binnenstad te zien zijn.

Wilt u meer weten over het Dierenmuseum en/of het Dieren Film Festival, kijk op www.dierenmuseum.nl en op www.dierenfilmfestival.nl. Tickets kunt u bestellen op de dag zelf maar ook tevoren, via www.filmhuisdenhaag.nl.